Skip to main content

Ventilatiesysteem D

Mechanische toevoer van verse lucht en mechanische afvoer van vervuilde lucht
Een systeem D of balansventilatie, bestaat hierin dat verse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd met een ventilator.
Deze ventilatoren zitten in een centraal toestel dat meestal ook uitgerust is met warmterecuperatie. Hierbij wordt lucht afgezogen in de natte ruimten zoals de keuken, wc, badkamer en wasplaats. Deze lucht passeert in de warmtewisselaar waarbij de warmte uit de lucht afgegeven wordt aan verse lucht die binnenkomt. De lucht vermengt zich dus zeker niet, maar geeft wel zijn warmte af aan de koude lucht die binnenkomt en dit met een rendement tot 95%. De verse lucht die hiermee dus gratis verwarmd wordt, gaat naar de droge ruimten zoals living, bureau en slaapkamers.

Tijdens de zomer biedt een systeem D het omgekeerde effect: gratis koeling door middel van de zomer bypass.

Een balanssysteem met warmterecuperatie is daarmee het een comfortabel en energievriendelijk ventilatiesysteem voor een woning. Continue aanvoer van verse voorverwarmde lucht zorgt voor de verwijdering van het overtollige vocht en slechte geuren in huis. En dit zonder warmteverlies.

Belangrijkste voordelen van een systeem D

- Geen ventilatieroosters nodig in de ramen, en daarmee vermijden dat koude, stof en geluid binnenkomt
- Continue verversing van de binnenlucht zonder warmteverlies
- Energiebesparing door de warmterecuperatie
- Mogelijkheid om de lucht te filteren van pollen en stuifmeel, en daarmee allergieën of hooikoorts vermijden
- Gratis koeling tijdens de zomer

 Nadelen van een systeem D

- Meer onderhoud nodig : filters dienen tweemaandelijks gestofzuigd te worden (maar daarmee komt het stof van de buitenlucht wel niet in de woning)
- Meer electriciteitsverbruik
- Duurder bij aankoop, doch terugverdienbaar door de energiebesparing
- Verkeerde installatietechniek kan leiden tot klachten zoals geluid.  Kies dus voor een erkende installateur die u de nodige garanties kan bieden.